Kinas ”stora brandvägg” har kapat den javascript-applet som Facebook Connect använder, och riktar om användarna till tredjepartssajter.
Facebook Connect låter användare bli auktoriserade av andra sajter när de loggar in på facebook. Under söndagen märkte vissa kinesiska användare som laddade in webbsidor med Facebook Connect att javaskriptet hade bytts ut, och att det nu skickade dem vidare till två icke-relaterade sajter – wpgk.org eller ptraveler.com.
Problemet har gjort det svårt för kinesiska webbanvändare att komma åt flera sidor, och det har lett till en en våg av klagomål på sociala medier, bland annat reddit.
Den stora flodvåg av trafik som det här genererade fick den ena av sidorna, ptraveler.com, att krascha.
Inte första gången
Det här är inte första gången som Kina ”stora brandvägg”, som landets internetcensursystem kallas i folkmun, har skapat den här sortens massomdirigeringar. Säkerhetsexperter kallar de här kampanjerna för ”stora kanonen”, och de används oftast för att överflöda sajter som den kinesiska regimen vill censurera, och därmed få dem att krascha.
I mars drabbades sajten Github av en enorm så kallad denial-of-service-attack. Den riktades mot två sidor: en sida som speglade kinesiska översättningar av New York Times, och sidan för Greatfire, ett anticensurprojekt som syftar till att göra ofiltrerade googlesökningar tillgängliga i Kina.
Det är oklart varför just wpgk.org (en sajt för öppen mjukvara) och ptraveler.com (en personlig reseblogg) hamnade i skottlinjen för den ”stora kanonen”, och somliga har spekulerat i att attacken var oavsiktlig.
– De kinesiska censorerna tjänar ingenting på det, för det orsakade en enorm störning för kinesiska nätsurfare på sidor regeringen inte vill censurera, sa Nicholas Weaver, en säkerhetsforskare på UC Berkeley.
Om attacken skedde i misshugg, eller om det var en infiltration av den stora brandväggen, så verkar den hur som helst bli värre. Under tisdagseftermiddagen klagade en kinesisk användare på reddit över att Facebook Connect nu dirigerade om till diverse porrsajter.
Internetanvändare i Kina kan surfa på sidor med Facebook Connect utan att påverkas om de använder ett utländskt VPN eller adblocker-app där wpgk.org och ptraveler.com har inkluderats i filtret, men vissa användare med VPN påverkades ändå.
Det här fenomenet rapporterades första gången av lokal media i Peking, och senare av The Verge
Artikel på engelska