Under de senaste fyra åren har Kinas ledare Xi Jinping stadigt manövrerat sig fram till en fördelaktig position för att hantera tidigare ledaren Jiang Zemin, och göra slut på den korruptionskultur som Jiang odlat i Kina. Nu, efter att Xi vid partiets sjätte plenum, låtit utropa sig till högste ledare och genomdrivit stränga regler för hur partiets elit ska bete sig, så verkar det slutliga draget mot Jiang rycka allt närmre.
Nyligen gjorde Xi sitt slutmål ännu mer transparent genom att antyda att det finns högt uppsatta partikadrer som vill söndra och splittra. Samtidigt har partiets antikorruptionsenhet, ledd av Xis allierade Wang Qishan, börjat utreda regimens säkerhetsapparat och viktiga rättsorgan – möjligen en förberedelse för att använda lagen mot Jiang Zemin, det tror åtminstone partiveteranen Xin Ziling, som har kontakter bland kommunistpartiets moderata röster.
Xis nya position ger honom makten att skaka om i regimen
Xi Jinpings försök att få bort Jiang Zemin och hans mäktiga politiska falang är egentligen snarare en fråga om personlig och till och med nationell överlevnad än en vanlig maktkamp inom partiet.
Jiangs tid vid makten
Jiangs nästan två årtionden vid makten – ett som partiets ledare och ett som en ”gudfader”-liknande figur – har karakteriserats av brutal förföljelse och grasserande korruption.
Jiang kom till makten 1989, efter att ha visat sig vara en hök i samband med demokratiprotesterna i Peking och Shanghai, som fick ett blodigt slut vid Himmelska fridens torg. När han väl blivit ledare tillät han ett system av nepotism och kumpankapitalism blomstra, vilket gjorde honom och hans allierade rika, på landets bekostnad. Senare försökte Jiang behålla sitt inflytande efter att han officiellt gått i pension för att slippa ställas till svars för att personligen ha dragit igång och lett förföljelsen av den fredliga andliga metoden falungong.
I Jiangs kampanj för att ”utplåna” falungong uppmuntrades tveksamma tjänstemän med befordringar och rikedom till att gripa och tortera falungong-utövare. Många kinesiska tjänstemän, som redan blivit vana vid att ta mutor och köpa sig till olika positioner, blev på det här viset aktiva gärningsmän i förföljelsen under Jiangs tid vid makten.
Jiangs allierade i statliga företag och medier tog plats i regeringen för att spela ledande roller i förföljelsen. Två exempel är Zhou Yongkang, förre högste ledare för inhemsk säkerhet, vars budget till sist blev större än militärens, och Li Dongsheng, som ledde den Gestapoliknande 610-byrån som förföljde falungong med utomrättsliga medel.
Antydningar om kuppförsök
Under Xi Jinpings antikorruptionskampanj har dock många av Jiangs allierade gradvis rensats ut och dömts för mutbrott – ibland i hundramiljonersklassen, fastän kinesiskspråkiga medier i utlandet bedömer att de verkliga summorna snarare handlar om miljarder, eller ännu mer.
I tal som han höll under fjolåret antydde Xi att de politiska brott som Jiangs högsta allierade – som förre politbyråmedlemmen Bo Xilai, Zhou Yongkang och toppmilitärerna Xu Caihou och Guo Boxiong ägnat sig åt – var ännu allvarligare än deras personliga girighet. Dessa Jiang Zemins allierade hade ägnat sig åt att ”förstöra och splittra” partiet, vilket är kodspråk för ett rent kuppförsök.
Xi upprepade det här fördömandet vid ett möte den 2 november: ”Ett extremt litet antal högt uppsatta kadrer har uppblåsta politiska ambitioner… har format klickar och kotterier… söker makt och positioner, och andra politiska konspirationer”, sade han enligt ett uttalande som publicerades av statliga nyhetsbyrån Xinhua.
I nuläget finns det bara fem höga kadrer som passar in på xis beskrivning. Det är Jiang Zemins tre allierade i politbyråns ständiga utskott – Zhang Dejiang, Zhang Gaoli och Liu Yunshan – den före detta vice partiordföranden Zeng Qinghong, samt Jiang själv.
Lägger grunden för sista draget
Wang Qishan, ledaren för partiets antikorruptionsenhet, centrala kommissionen för disciplininspektion, verkar för närvarande lägga grunden för att oskadliggöra de sista nyckelelementen inom Jiang-falangen.
I oktober flyttade man runt chefsinspektörerna i sex provinser och fyra partiorgan. Detta görs för att se till att de är hederliga, genom att de separeras från sina medarbetare och eventuella falanger och nätverk som kan ha uppstått, enligt den politiske kommentatorn Li Tianxiao.
Den 2 november genomfördes ”träning” för 69 utredare inom den offentliga säkerhetsapparaten, något som görs för att förebygga utrensningar. Antikorruptionsutredare kritiserade förra månaden den offentliga säkerhetsapparaten och antydde att dess högsta ledning saknade ”politisk känslighet”; ministern för offentlig säkerhet, Guo Shengkun, tycks vara en av Jiangs lärjungar, som togs in i regeringen från ett statligt företag, precis som den utrensade säkerhetschefen Zhou Yongkang.
Samma dag meddelade antikorruptionsutredarna att man utreder 27 partiorgan och avdelningar, inklusive den centrala partiskolan, statliga tv-bolaget CCTV och flera statliga medier, såväl som högsta domstolen och högsta åklagarämbetet.
Inspektionen av partiets toppskola för utbildning av partikadrer och partiets medier är en varning till Liu Yunshan, som är ordförande för partiskolan och även landets högste propagandachef. I juni fick propagandaapparaten också hård kritik från antikorruptionsutredare.
Det faktum att landets två högsta rättsinstanser nu utreds lär också väcka intresse bland de över 200 000 kinesiska medborgare och falungongutövare som har anmält Jiang Zemin för brott mot mänskligheten. Den här vågen av anmälningar kom efter juridiska reformer i maj 2015, som gjorde det obligatoriskt för domstolar att ta emot och bekräfta alla juridiska dokument.
Blir han Kinas förste postkommunistiske ledare? – China Uncensored
Hur slutar det?
Den enorma högen med anmälningar från kinesiska medborgare som Jiang gjort rättslösa och förföljt kan i slutänden faktiskt bli det officiella skäl som används för att åtala Jiang, tror Zin Xiling, en partiveteran med förflutet inom försvaret.
– När problemet med Jiang Zemin ska lösas i framtiden kommer det inte att ske genom någon personlig makt hos ”kärnledaren” Xi Jinping, utan genom konstitutionen och lagens auktoritet, sade Xin till radiokanalen Sound of Hope i en intervju den 1 november. Han höll det för möjligt att man skulle sätta samman en ”specialdomstol” för att åtala Jiang, med tanke på omfattningen av hans brott – däribland organstölder från falungong-utövare.
Xin säger att Jiang troligen kommer att ställas inför rätta innan partiet har sin 19:e kongress, som blir viktigt för framtida maktöverlämnande, eftersom Jiang inte kan tillåtas att ”på något vis störa landets politiska framtid”.