Grunden för den kinesiska regimens anspråk och strategi för att exploatera Sydkinesiska sjön var att man hävdade ett historiskt ägarskap. Den 12 juli i år avvisade Permanenta skiljedomstolen i Haag den här grunden som falsk.
Kinesiska kommunistpartiet var snabbt att slå tillbaka. Ett uttalande från utrikesministeriet förklarade att domstolens utslag var ”ogiltigt och icke bindande” och att man ”varken accepterar eller erkänner det”.
Ilska i Kina över Sydkinesiska sjön-domen
Trots Pekings brösttoner har kommunistpartiet nu mist huvudspåret i sin propaganda, och därmed den bästa möjligheten att skapa en moralisk grund att stå på för sin position i frågan om Sydkinesiska sjön.
Men enligt Dean Cheng vid tankesmedjan Heritage Foundations center för Asienstudier är det ”viktigt att inse att frågan inte är avklarad”.
Förvillelse som vapen
En av de huvudsakliga strategier som kommunistpartiet använt sig av i Sydkinesiska sjön är vad man kallar de ”tre krigföringarna”. Det syftar på juridisk, psykologisk och medial krigföring.
”I grund och botten är kommunistpartiets ”tre krigföringar” ett slags propaganda som fungerar genom att man skapar lögner med ett korn av sanning i och sedan använder den lögnen som en grund för till synes legitima argument.”
Strategin fungerar genom att man hittar på ”juridiska” argument, sätter psykologisk press på motståndaren och manipulerar nyhetsrapporteringen. Pentagontankesmedjan Office of Net Assessment beskrev den här strategin i en rapport i maj 2013 som en ”krigföringsprocess bestående av krig med andra medel” och som använder förvillelse som ett sätt att ”förändra den strategiska miljön på ett sådant sätt att kinetisk krigföring blir irrationell”.
Cheng sade att kommunistpartiets användning av juridisk krigföring ”inte egentligen handlar om vad andra juridiska auktoriteter säger”. Han noterade att kinesiska juridikprofessorer och andra redan försöker misskreditera domstolen genom att påstå att den har korrumperats eller att den saknar auktoritet i fallet.
I grund och botten är kommunistpartiets ”tre krigföringar” en desinformationsstrategi – ett slags propaganda som fungerar genom att man skapar lögner med ett korn av sanning i och sedan använder den lögnen som en grund för till synes legitima argument. Ett av nyckelmålen med desinformation är att få medier med hög trovärdighet och tankesmedjor att rapportera den, så att man sedan i nästa steg kan stödja sig på dessa.
I Sydkinesiska sjön har den här strategin manifesterat sig i kommunistpartiets påstående att man har historisk äganderätt till nästan hela området, vilket ger det rätt att bygga konstgjorda öar, utropa försvarszoner runt dessa och jaga bort båtar från andra länder från området.
Falska anspråk
Domstolens hemsida gick ner strax efter att man meddelat domen, men en arkiverad sida med pressmeddelandet finns fortfarande tillgänglig.
Enligt pressmeddelandet bojkottade Kinesiska kommunistpartiet förhandlingarna, men trots Kinas frånvaro vidtog man åtgärder för att ”pröva giltigheten i Filippinernas anspråk”, skriver man. Detta inkluderade att att man frågade ut Filippinerna, utsåg oberoende experter till att ”rapportera till domstolen i tekniska frågor” och ”anskaffa historiska bevis angående platser i Sydkinesiska sjön och förmedla dessa till parterna för kommentarer”.
I slutänden fann domstolen överväldigande stöd för att Kinesiska kommunistpartiets anspråk är falska. I pressmeddelandet står att man ”fann att Kinas anspråk på historiska rättigheter till resurser var inkompatibelt med detaljerna kring rättigheter och maritima zoner” i FN:s havsrättskonvention (UNCLOS), och att de eventuella historiska rättigheter som Kina skulle ha till resurserna i Sydkinesiska sjön hade ”förverkats i och med att konventionen trädde i kraft, i de fall där de är inkompatibla med konventionens system för maritima zoner”.
”Domen har skadat kommunistpartiets mask för strategisk vilseledning, men de andra fronterna är i princip oskadda.”
Oavsett utslaget har Kinesiska kommunistpartiet upprepade gånger sagt att man ”varken accepterar eller deltar i medlingen som ensidigt initierats av Filippinerna” enligt pressmeddelandet.
Enligt Cheng deltog den kinesiska regimen inte i förhandlingarna av det enkla skälet att ”de visste att deras sak inte skulle leva upp till internationell lag”. Men enligt Cheng ”gjorde kineserna inga avkall på sin sak i Sydkinesiska sjön innan detta, och kommer inte att göra det nu heller”.
Han tillade att ”det ändå inte var särskilt många länder som köpte Kinas position till att börja med”.
Vägen framåt
Framöver kommer kommunistpartiet sannolikt göra en ny propagandasatsning för att misskreditera domstolen och kanske skapa en ny desinformationslinje att basera sina anspråk på. Det är också troligt att man kommer att driva på hårdare med endera militär styrka eller genom att starta fler civila verksamheter i Sydkinesiska sjön.
Kinesiska kommunistpartiet har fyra masker att välja mellan i konflikten om Sydkinesiska sjön: en för militär avskräckning, en för fredliga civila verksamheter, en för ekonomisk vinning och en för strategisk vilseledning.
Domen har skadat kommunistpartiets mask för strategisk vilseledning, men de andra fronterna är i princip oskadda.
Kinas chockerande militära hemlighet avslöjad! – China Uncensored
– Jag tror att kineserna kommer att spela turistkortet, sade Cheng, och noterade att man redan har skickat flygplan med turister till Sydkinesiska sjön. Han sade att kommunistpartiet troligen också kommer att göra nya framstötar med militärmakten och även leta efter en ekonomisk komponent för att rättfärdiga sina illegala verksamheter i regionen.
Han noterade att kommunistpartiet också kan ta en diplomatisk väg och bygga sina egna allianser med bland annat Laos, Kambodja och Brunei. Man kan komma att erbjuda dessa länder något i stil med ”samarbeta med oss så får ni någonting, men om ni går emot oss får ni ingenting”.