Dottern till den svenska förläggaren Minhai Gui, 51 år, som rapporterades försvunnen i Thailand för några veckor sedan fick i fredags ett mystiskt skypemeddelande från sin far. I meddelandet stod att han har satt in pengar på hennes konto och att han hoppades att hon skulle klara sig bra.
– Det är något konstigt för om det hade varit normalt hade han svarat på mina frågor innan han skulle skriva det där [på chatten]. Jag har inte ens frågat om pengar, säger dottern via telefon till Epoch Times Sverige.
Dottern studerar på ett universitet i England. Senaste gången hon talade med sin far var via Skype några dagar före försvinnandet.
– Han sade att han skulle ringa mig om några dagar, men så gjorde han inte det. Jag blev väldigt orolig men tänkte att han hade mycket att göra med jobbet. När det hade gått en vecka ringde jag pappas telefon. Då svarade han inte, och då började jag misstänka att något verkligen var fel, säger hon.
Kinesiska förläggarföreningen tiger om de försvunna publicisterna
Fick uppehållstillstånd efter massakern 1989
Minhai Gui bodde i Sverige 1988-2000. Han har studerat historia på Göteborgs universitet och skrev en masteruppsats 1991. Han fick uppehållstillstånd i Sverige på grund av studentprotesterna och massakern på Himmelska fridens torg i Peking 1989 och blev svensk medborgare 1996. Idag driver han bokförlaget Mighty Current media och bokhandeln Causeway Bay Bookshop i Hongkong.
Den lilla butiken har specialiserat sig på att sälja indiskreta pocketböcker som är kritiska till Kinas ledning. De är särskilt populära hos besökare från det kinesiska fastlandet eftersom de inte kan köpa böckerna hemma, där de är förbjudna, uppger BBC
Det var först när delägaren Lee inte kunde nå tre medarbetare som var på resa i Kina som han förstod att även Minhai Gui hade försvunnit på sin semester i Thailand.
Lee misstänker att de tre medarbetarna Lu Bo, Lin Rongji och Zhang Zhiping är kvar i Kina och att de är bortförda av kinesiska spioner eller underrättelsetjänst.
– Det är svårt att säga om den kinesiska regeringen anser att böckerna om kinesisk politik är ett hot, jag tror snarare att böckerna irriterar dem. De gillar såklart inte den kritiska synvinkeln samt att regimens mörka sida avslöjas i böckerna, men rent allmänt, så länge böckerna är utanför Kina, kan de ta det, säger Lee till svenska Epoch Times via mejl.
– Men den här gången verkar det annorlunda, jag antar att det måste vara innehållet i Minhai Guis nya bok som någon anser inte bör bli känt för allmänheten.
Svenska ambassaderna undersöker
Dottern beskriver sin far som hövlig och påläst. De är lika varandra och kommer bra överens.
– Det märks att han har läst historia, för när han pratar om något så har han alltid en historisk anekdot att berätta. Det är som en föreläsning, det märks att han har arbetat på universitet också, säger hon.
Svenska Epoch Times kontaktade svenska ambassaden i Bangkok och Peking om försvinnandet. Båda ambassaderna svarar att UD känner till uppgifter om att en svensk medborgare i femtioårsåldern uppges vara frihetsberövad i Thailand eller Kina och att ambassaderna i Bangkok och Peking undersöker detta.
Dottern har valt att vara anonym.