Domstolsutslaget till Filippinernas fördel i frågan om Sydkinesiska sjön har lett till ilskna fördömanden från den kinesiska regimen och dess medier. Kommunistpartiets myndigheter är försatta i ”krigsberedskap” och internet är fullt av aggressivt nationalistiska kommentarer som hånar Permanenta skiljedomstolen och Filippinerna. Det finns dock andra som mer roat kommenterar hur mycket några avlägsna kobbar och rev plötsligt betyder för nationens själ.
Xinhua, Kinas statliga nyhetsbyrå, har till exempel en artikel med rubriken: ”Domen om Sydkinesiska sjön: En klumpig fars av folk med ljusskygga avsikter”. I texten utmålas hela processen som ett antikinesiskt drama, och Filippinernas förre president, Benigno Aquino III som en ”spelpjäs” i en ”amerikansk plan”.
LEDARE: Börjar nästa storkrig i Sydkinesiska sjön?
En skämtteckning som Xinhua publicerade visar en stornäst Onkel Sam som kontrollerar en arg filippinsk marionett, medan en ondskefull japan i samurajutstyrsel applåderar i bakgrunden.
I Peking har partiets myndigheter utfärdat ett akutmeddelande som kräver att tjänstemän i diverse partiorgan ska vara i ”krigsberedskap” från åtta på morgonen till midnatt fram till den 17 juli. Partitjänstemän som är i tjänst ska finnas på sina poster hela tiden under arbetsdagen.
”Till och med ett sådant litet land [Filippinerna] vågar köra med Kina… Om Mao och Deng var här hade de redan startat krig.”
Upprörd kinesisk nätkommentator
”Lättsinnigt, vårdslöst och oansvarigt”
FN-tribunalens dom avfärdade Kinas anspråk på i stort sett hela Sydkinesiska sjön, och slog fast att de saknar historisk grund. Dessutom konstaterades att de konstgjorda öar som byggts upp och används som baser av den kinesiska militären inte kan betraktas som territorium som har rätt till exklusiva ekonomiska zoner. De kränker tvärtom Filippinernas suveränitet.
Eftersom Kina har skrivit på FN:s havsrättskonvention, UNCLOS, så är man legalt bunden att följa beslutet från Permanenta skiljedomstolen i Haag, vilket flera internationella kommentatorer också påpekat. Det finns dock ingen polisstyrka eller liknande som kan tvinga Kina att följa domslutet.
En artikel på den kinesiska militärens officiella webbpublikation 81.cn, kallar domslutet ”lättsinnigt, vårdslöst och oansvarigt” eftersom fyra av de fem personer som utgjorde tribunalen var européer. Domen är en ”magisk spegel” som avslöjar de dolda motiven hos ”vissa parter som vill skapa kaos i regionen”. Artikeln tog dock inte upp att Kina, genom att vägra att delta i processen, frånsagt sig möjligheten att vara med och utforma tribunalens sammansättning.
Artikeln i Xinhua kritiserade också USA för att försöka ”underminera Kinas suveränitet i Sydkinesiska sjön, driva in en kil mellan Kina och dess grannar, smutsa ner Kinas image och tvinga Kina till en passiv roll inom internationella relationer”.
Ilska på nätet
På nätet har nationalistiska kommentatorer fördömt tribunalens domslut och attackerat Filippinerna och andra som de anser har skadat Kina.
En post från en kommentator i Fujianprovinsen löd: ”Till och med ett sådant litet land [Filippinerna] vågar köra med Kina… Om Mao och Deng var här hade de redan startat krig.”
En annan gav sig på filippinarna med nedvärderande tillmälen: ”Bananförsäljarna borde bara sälja bananer och inte tänka på min fisk. Jag kommer inte att ge den till er, även om ni kommer dragandes med er amerikanska pappa.” (Fiskerättigheter är en del av konflikten i Sydkinesiska sjön).
En del kommentarer förefaller dock vara rena ”troll”-kommentarer som gör narr av dem som tar domslutet alltför hårt. En kommentar som man får hoppas hör till den kategorin hade rubriken ”Moderlandet kallar” och uppmanade folk att hugga av sig ett finger för landet. Om en miljon fingrar samlades in på tio dagar skulle kanske domstolen ändra sitt beslut, stod det.
En annan passade på att ge en känga åt den avskydda ordningspolisen, ”chengguan”, som bland annat är känd för att misshandla gatuförsäljare: ”Sammankalla alla chengguan! Gör dem redo att tjäna sitt land vid fronten!”
Kinas chockerande militära hemlighet avslöjad! – China Uncensored
Mindre upprört i verkligheten
Och i den verkliga världen tycks dock kineserna bry sig mer om mer närstående och vardagliga saker än dispyterna i Sydkinesiska sjön. En studie av Andrew Chubb, som forskar i Kinas havskonflikter, frågade 1 400 personer i ett par kinesiska storstäder hur allvarligt de tyckte de territoriella rättigheterna över de här kobbarna och skären var, och det visade sig att frågor som korruption, inkomstklyftor och andra sociala och moraliska frågor upplevdes som betydligt mer oroande.
De flesta var eniga om att frågan om Sydkinesiska sjön handlade om nationell värdighet, så ansåg de flesta att militära konflikter inte var i Kinas intresse, och att frågan borde lösas diplomatiskt.
Rapportering av Leo Timm och Frank Fang