Om du läste ”En dag i en kinesisk kejsares liv” märkte du kanske hur lite kejsare Kangxi av Qingdynastin egentligen uträttade på en dag. Kejsare Kangxi av Qindynastins använde endast 1,5 timme av sin dag till möten.
Alla andra ärenden föredrogs under frukosten och lunchen. Resten av tiden tillbringade han i sitt bibliotek med att läsa, underhölls med sång och dans eller satt i religiös kontemplation. Ändå klarade han att utvidga och skydda kinesiska territorier, främja handeln med Väst, sammanställa ett kompendium med Tangdynastins poesi och katalogisera varje ord i det kinesiska språket.
Han hade naturligtvis en hel armé av personliga assistenter men av forskningen att döma visste kejsare Kangxi något om hur man gör det mesta möjliga av sin tid och energi. Nedan finns några tips för att hjälpa dig utveckla ditt eget rike utan att bli utbränd.
Känn till dina bästa timmar
Kangxi började och slutade sin dag i meditation och tillbedjan – två timmar när han vaknade och fyra timmar innan han gick till sängs. Dessutom hjälpte dessa timmar kejsaren att bli klartänkt och fokuserad på sina prioriteringar och att varva ner. Som pendlare vet är en flygande start så fort du vaknar inte den bästa början på någon dag.
Dagens experter på produktivitet varnar för att börja arbetsdagen med att kolla e-posten, eftersom den låter andras myriader av krav diktera dina aktiviteter. Samtidigt har du slösat bort din hjärnas piggaste timmar på att komma ifatt, i stället för att göra något proaktivt.
Istället rekommenderar de att man gör som Kangxi: börja varje dag med att planera vad du tänker uppnå. Först på dagens agenda granskade Kangxi nyhetssammandragen från hela riket, det hjälpte honom att besluta vilka ämbetsmän han måste träffa kl. 9:30, som är den bästa tiden för kreativt tänkande och beslutsfattande.
Kangxi löste problemet med känslan ”måste-dricka-kaffe-annars-somnar-jag”, som kommer klockan tre på eftermiddagen, genom att undvika att göra något egentligt arbete. Mitt på blanka eftermiddagen kunde man se honom koppla av med poesi eller se på en föreställning. Det är klokt att få lite variation på eftermiddagen, istället för att plöja igenom ytterligare en rapport eller e-post.
Kineserna har ett urgammalt begrepp ”organtimmar”. Det betyder att vissa biologiska processer eller arbetsuppgifter är bättre lämpade att utföras vid olika tider på dagen, beroende på vilka organsystem som är mest verksamma vid den tidpunkten. På samma sätt har moderna forskare kommit fram till att dygnsrytmen påverkar produktiviteten.
Ha roligare
Det kan låta ologiskt att vi borde roa oss mer för att arbeta bättre, men det är sant.
Stewart D. Friedman vid Wharton School, upptäckte i ett experiment att när folk fokuserar mer på sina familjer, gemenskaper eller personlig utveckling, istället för på arbetet, ökar faktiskt deras arbetsresultat och det ger en allmän tillfredsställelse med livet.
Kejsare Kangxi lade sin tid på det han prioriterade. Som en djupt andlig och kultiverande människa tillbringade han större delen av dagen i buddhistisk bön och engagerade sig i konsterna. Dessa aktiviteter hjälpte honom att knyta an kulturellt till sina kinesiska undersåtar, av vilka merparten inte var av samma etnicitet som den manchuriska kungafamiljen.
Nyckeln är att välja fritidsaktiviteter som speglar det som är viktigt för oss. Att lägga tid på fritidsaktiviteter som inte har sin grund i våra värderingar (till exempel kolla mobilen stup i kvarten) gör ingen större nytta. Tanken är att fokusering på våra passioner stödjer vårt dagliga arbete och hjälper oss att filtrera bort de verkligt oviktiga uppgifterna, vilket för oss till nästa punkt.
Arbeta selektivt
Din chef, kollegor, kunder, föräldrar, grannar, barn och även dina husdjur är alltid beredda att ge dig en kravlista som håller dig sysselsatt från morgon till kväll. Och då är du bara en vanlig icke-kejsare. Om Kangxi hade gjort vad de flesta av oss gör (allt för att göra alla nöjda), skulle hans imperium varit i totalt kaos.
Det var därför smart av honom att lägga in ett antal håltimmar i sitt schema. Notera att han bara hade möten under 1,5 timmar om dagen, inte mer, eftersom det skulle inkräkta på hans kungliga lunchtid.
Du kan göra samma sak. Det tvingar dig och alla andra att bara välja de uppgifter som har störst betydelse.
Läs med osläcklig törst
William C. Taylor, medgrundare av tidningen Fast Company, skrev att de bästa ledarnas lärande är osläckligt. Herminia Ibarra, författare till ”Agera som en ledare, tänk som en ledare” (Act Like a Leader, Think Like a Leader) skulle säkert backa upp detta.
Båda författarnas ståndpunkt är att en viktig uppgift i ledarskapet är att ständigt utsätta sig för nya människor, aktiviteter och miljöer och därmed bryta stela föreställningar om sig själv. Hur ofta kör vi inte huvudet i väggen i ett försök att lösa nya problem med gamla verktyg och gamla tänkesätt? Då finns inget sätt att komma vidare.
Kangxi fortsatte sina självstudier och läste ständigt om ämnen som filosofi, historia, litteratur, konst, jordbruk, militärstrategi och styrelsesätt. Han träffade regelbundet vise män från olika traditioner, däribland kristna missionärer från utlandet.
Ordentlig vila
Till sist: Kangxi fick sina rekommenderade åtta timmars sömn, plus en tupplur på eftermiddagen. Sömn är viktig för att bevara minnet, gott omdöme, koncentration, humör samt en mängd biologiska funktioner som hormonreglering. Hälsovårdsmyndigheten i USA namnger sömnbrist som en ”folkhälsoepidemi”. För den moderna människan borde sömn inte vara förhandlingsbart, oavsett om vi har ett imperium att ta hand om eller inte.